Plastika za enkratno uporabo je postal en najbolj problematičnih odpadkov. Skupaj z ribiškimi odpadki namreč prispeva h kar 70 % odpadkov, ki pristanejo v naših morjih, 80 % plastike v morjih pa izhaja s kopnega. V popisu za globalno akcijo World Cleanup Day 2018 so bili plastični odpadki prisotni kar na 4 od 5 odlagališč. Količine odpadne embalaže rastejo, delež kakovostne plastike pada, redno prihaja do težav pri prevzemanju, stopnja recikliranja je nizka, ponovna raba še redkejša, snovi pa redko zakrožijo večkrat. Z ozirom na vse to se Evropa in svet vedno bolj posvečata reševanju tega problema. Evropski parlament je tako konec oktobra sprejel ambiciozno direktivo za prepoved nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Čas je, da se plastiki za enkratno uporabo posvetimo tudi v Sloveniji.

 

Webp.net gifmaker

 

Plastika v Jadranu

Nihče si ni predstavljal, da bo plastika v naravi postala problem

Vse države, ki obkrožajo Jadransko morje ter tudi severozahodni del Grčije,sodelujejo v projektu DeFishGear, ki naj bi med drugim razkril, kako odpadki v resnici ogrožajo Jadran.

Na katerem otoku je največja koncentracija plastičnih odpadkov na svetu?

V južnem Pacifiku je na Hendersovem otoku kar 38 milijonov kosov plastike, kar pomeni 671 kosov na kvadratni meter. Vso to plastiko je na otok prineslo morje (vir National Geographic)

Koliko ton plastike proizvedemo letno na svetu?

Po podatkih je danes človeštvo let 2018 pri dobrih osmih milijardah ton plastike letno, kar 91% vse ni reciklirano (vir National Geographic), proizvodnja pa hitro raste in bi naj dosegla 12 milijard ton do leta 2050.

Koliko kosov mikroplastike poje povprečni evropski potrošnik?

Po podatkih belgijskih znanstvenikov iz Gendta in iz knjige Microplastics in bivalves cultured for human consumption je to število

Ali bo teža plastike v morju kdaj presegla težo rib?

Zaradi tendence rasti količine odpadkov v svetovnih oceanih ocenjujejo, da