Smetožerka

 

Smetožerka je ekološka akcija Gimnazije Krško, v kateri napovedujemo boj proti divjem odlagališčem kosovnih odpadkov v bližnji in širši okolici. Poleg mnogo registriranih divjih odlagališč je tudi dosti neregistriranih oziroma nastajajo sproti.

Akcije izvajamo  na lokaciji Vrbine. Lokacije deponij in količina odpadkov pa je znana že nekaj časa, tako da so celo vidne s posnetkov Google Earth, za vzdrževanje s količino odpadkov pa skrbijo večinoma 'lokalni junaki', ki v vodovarstveno območje za grmovjem odlagajo tisto, kar se jim ne zdi vredno peljati na deponijo.

V vseh letih se je na teh akcijah zvrstilo veliko generacij krških gimnazijcev, predvsem tiste iz drugega letnika:

Smetožerka 1

Stališče narave je bilo od nekdaj preprosto: nazaj je sprejela vse, kar je bilo porojeno v procesu rojevanja, rasti, v procesu umiranja. Presežki njenih produktov so se zlivali z zelenim, ostankov dejansko sploh ni bilo. Če dobro pomislimo, predindustrijsko zgodovino civilizacij določajo le kupi obdelanih materialov naravnega izvora, ki kot taki sodijo tja in delujejo popolnoma neinvazivno. Kaj pa danes?

Smetožerka 2

Letošnja ekološka akcija Smetožerka se je izvadla na območju, nam znanem že iz lanskega šolskega leta. Navkljub vsem naporom, ki jih je vložila prejšnja Smetožerka, nam ni uspelo v popolnosti izničiti smeti. Še več kot to, nekatere so se v tem času pojavile na novo na do sedaj očiščenih lokacijah. Tako nedopustno ravnanje je poklicalo človeka po novi iniciativi.

Smetožerka 3

Črne lokacije odlagališč kosovnih odpadkov na področju Vrbine (2005, 2016), kjer so krški gimnazijci v prejšnjih letih izvajali Smetožerko, so se dokončno sanirale, podjetje Kostak jih je post festum še dodatno očistilo. Letos nas je pričakal nov izziv v okolici hipodroma Brege.

Smetožerka 4

V sredo, 20. aprila, smo se dijaki in profesorji odpravili v akcijo, skupaj nas je bilo 75 dijakov ter 6 profesorjev. Prav je, da skrbimo za svet, v katerem živimo, saj je naš svet in svet vseh ljudi, živali in rastlin na tej Zemlji.

Naša dolžnost je, da jo ohranjamo. Če škodujemo naravi, škodujemo sami sebi. Nekateri ljudje se tega žal ne zavedajo in uničujejo okolje s tem, da odmetavajo smeti v naravo in tako nastajajo t. i. divja odlagališča.

Ocistimo Krško 2017

Akcija, kot je današnja, bo prihodnje leto potekala po vsem svetu in se imenuje »World Cleanup 2018« (Očistimo svet 2018). Zdi se nam, da je vsak korak, ki ga naredimo v domačem okolju, še pomembnejši od tistega, ki ga storijo po svetu. Zato se na naši gimnaziji že nekaj let trudimo tudi z akcijo »Smetožerka,« v okviru katere vsako leto v sodelovanju z družbo Kostak očistimo eno divje odlagališče.

Alenka Špan, pobudnica akcija Očistimo Krško in profesorica na Tehniški gimnaziji Krško (vir Kostak Krško) in Eposavje.

Play
Play
Play
Play
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider